VET CARE-Лагера ВЕТЕРИНАРНA КЛИНИКA
Ветеринар Лагера

Паразитология

Паразитната инвазия при домащните любимци е доста често срещана. Паразитите основно можем да ги разделим на:ендопаразити;ектопаразити;кръвни паразити.

Ендопаразитите паразитират основно в червата като преминават сложни цикли на развитие , които вторично засягат и други органи и системи. Тук спадат-кръглите червеи, най-общо наричани "глисти" и плоските четвеи- тека наречените "тениози".

Ектопаразити-бълхи, пасищни кърлежи, както и крастните кърлежи-причиняващи различните видове краста(най-често срещани са: демодекоза, саркоптоза, отодектоза, хелитиелиоза)

Кръвните паразити са с много малки размери и инвазират определени видове кръвни клетки.

Дирофилариоза-причинява се от Dirofilaria immitis. Възрастните форми на паразита се локализират в дясната половина на сърцето и белодробните артери. От тях се отделят ларви(микрофиларии), които циркулират в кръвния ток определен период от време. Заболяването се предава именно след ухапване от комар, който преди това се е хранил от болно животно и е поел тези микрофиларии. Възрастните форми в сърцето са с размери от 17-27 см. Диагнозата се поставя с бърз кръвен тест и кръвна натривка за наличие на микрофиларии.